BEL VOOR OPLEIDINGSADVIES 085 - 02 00 522 info@tailoryou.nl

Voel je stress door Facebook en andere platforms? Je bent niet alleen. Dit artikel biedt tips om die stress te verminderen.

Samenvatting

  • Social media maakt stress door mooie levens van anderen te laten zien. Dit maakt ons soms ontevreden.
  • Veel notificaties van apps kunnen ons overweldigd laten voelen. Dit breekt onze rust.
  • Meer dan de helft van de mensen voelt zich alleen door te veel op sociale netwerken te zitten.
  • Jongeren tussen 18 en 25 jaar voelen zich slecht als ze niet genoeg likes krijgen. Dit raakt hun zelfbeeld.
  • Meldingen dempen, echt met vrienden praten en realistisch zijn, helpt tegen sociale media stress.

Hoe ontstaat stress door social media?

Social media zorgt vaak voor stress, omdat we continue mooie levens van anderen zien. Dit maakt ons ontevreden met ons eigen leven. Daarnaast krijgen we veel piepjes en lichtjes van apps, wat overweldigend is.

Onrealistische voorstellingen

Op social media zien we vaak alleen de goede momenten van anderen. Dit zorgt ervoor dat mensen kunnen gaan twijfelen aan hun eigen leven. Veel mooie foto’s en leuke verhalen maken het beeld niet echt.

Mensen denken dan dat hun leven minder interessant is. Dit is niet waar, maar het kan zo voelen.

Eén op de vijf jongeren voelt zich verslaafd aan social media. Vooral meisjes vinden dit belangrijk. Ze zien veel onrealistische dingen online. Dit kan leiden tot een vertekend beeld van hoe het leven moet zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alles wat we online zien, echt is.

Overweldigende notificaties

Elke piep van je telefoon kan een notificatie zijn. Deze geluiden vragen constant je aandacht. Ze komen van apps, berichten, en groepschats. Vooral tijdens de coronacrisis groeide dit probleem.

Mensen krijgen ook werkberichten in de avond via groeps-whatsapp. Dit breekt je rusttijd. Bijna de helft van alle mensen slaapt slechter door deze berichten. Ze kunnen zich ook minder goed concentreren.

Dit maakt je moe en leidt tot stress. Berichten stoppen nooit. Hierdoor voelen velen zich nooit echt vrij van werk of sociale druk. Het lijkt alsof je telefoon spreekt, en je moet luisteren.

Maar dit is niet goed voor je rust en slaap.

Voornaamste gevolgen van stress door social media

Stress door sociale netwerken kan leiden tot minder contact met vrienden en familie. Dit maakt mensen soms eenzaam. Ook kan het zorgen dat je slecht over jezelf denkt, omdat je voortdurend vergelijkt met anderen online.

Een vrouw in haar 30s zit ontspannen op de bank en kijkt naar haar telefoon.

Sociaal isolement

Sociale media kan mensen alleen laten voelen. Meer dan de helft van de mensen zit 1 tot 3 uur per dag op sociale netwerken. Dit kan maken dat ze minder tijd met vrienden in het echt doorbrengen.

Mensen zien vaak alleen de leuke kanten van anderen hun leven online. Dit kan zorgen dat ze zich alleen en verdrietig voelen omdat hun leven anders lijkt.

Sociale media geeft een vertekend beeld en kan leiden tot minder echt contact.

Echt contact met mensen is belangrijk. Het helpt tegen het gevoel van alleen zijn. Door minder op je telefoon te kijken en meer tijd met mensen in het echt door te brengen, kun je dit gevoel verminderen.

Praat met vrienden en familie in plaats van online te zijn. Dit kan helpen om je minder alleen te voelen.

Verstoord zelfbeeld

Social media laat vaak alleen het beste zien. Mensen vergelijken hun leven met die perfecte plaatjes. Dit zorgt voor een verstoord zelfbeeld. Ze denken dat hun eigen leven niet goed genoeg is.

Bij jongeren tussen 18 en 25 jaar speelt dit sterk. CBS zegt dat meer dan 60% van hen blij wordt van veel likes en vrienden. Dit maakt verslaving aan social media groter. Het kan leiden tot meer stress.

Ze voelen zich slecht als ze niet genoeg likes krijgen. Dit alles raakt hun zelfbeeld hard.

Praktische tips om stress door social media te verminderen

Wil je minder stress door sociale media? Dat kan. Zet je meldingen uit en kies voor echte vriendschappen. Zo blijf je blij en gezond, zonder de druk van perfecte plaatjes online. Kijk echt naar wat je ziet op schermen en vraag je af: is dit echt? Zo bewaar je meer rust in je hoofd.

Notificaties dempen

Notificaties van social media kunnen je dag vol spoken maken. Ze leiden je steeds af. Zet ze uit om rust te vinden. Je telefoon elke keer laten trillen maakt je moe in je hoofd. Kies welke apps je stil wilt zetten.

Dit geeft je meer tijd voor belangrijke dingen.

Demping van meldingen op je telefoon is heel eenvoudig in te stellen. Ga naar de instellingen van je telefoon. Daar vind je opties om notificaties minder te wijzigen. Kies “niet storen” voor geen geluidjes meer. Zo beslis je wanneer je naar berichten kijkt, en dus niet je telefoon.

Echte connecties voorrang geven

Echte vrienden zijn beter dan online vrienden. Praten met mensen face-to-face helpt ons om minder stress te voelen. We moeten meer tijd doorbrengen met familie en vrienden. Dat maakt ons gelukkiger.

Sociale media kan ons soms alleen laten voelen. Maar echte gesprekken geven ons een goed gevoel. Coaches zeggen niet voor niets dat dit echt werkt. Mensen met stress voelen zich beter na echte gesprekken.

Plan tijd in voor koffie of een wandeling met een vriend. Dit is goed voor je hart en je hoofd. Maak van deze ontmoetingen een gewoonte. Zo blijf je blij en gezond. Het is bewezen dat lachen en praten met anderen ons sterker maakt.

Probeer het zelf en zie het verschil.

Realistisch perspectief behouden

Een realistisch perspectief behouden betekent dat je snapt dat social media niet altijd de waarheid laat zien. Veel mensen delen alleen de beste momenten. Dit kan jouw kijk op het leven vertekenen.

Denk eraan dat achter elke foto een echt verhaal zit. Niet alles is perfect.

Om met een realistisch perspectief naar social media te kijken, is het slim om jezelf eraan te herinneren dat mensen hun struggles vaak niet tonen. Het helpt om je eigen leven niet te vergelijken met wat je online ziet.

Iedereen heeft ups en downs, ook al zie je dat niet altijd terug op iemands profiel.

Conclusie

Social media kan stress geven. Dit komt door het constant vergelijken met anderen en te veel meldingen van apps voor sociale media. Het kan je zelfbeeld slecht maken en zelf ervoor zorgen dat je je alleen voelt. Je kunt dit minder maken door minder meldingen aan te zetten, echt met vrienden te praten en realistisch te zijn online.

Zo kun je beter omgaan met social media.

Veelgestelde Vragen

Wat is stress door social media?

Stress door social media is het gevoel van druk of onbehagen dat iemand kan ervaren als gevolg van overmatig gebruik van sociale media platformen.

Hoe kan stress door social media invloed hebben op mijn leven?

Te veel tijd besteden aan social media kan leiden tot gevoelens van angst en depressie, wat op zijn beurt weer kan leiden tot slapeloosheid, verminderde productiviteit en andere gezondheidsproblemen.

Hoe kan ik stress door social media verminderen?

Het verminderen van de tijd die je op sociale media doorbrengt, het nemen van regelmatige pauzes en het beoefenen van mindfulness kan helpen om stress door social media te verminderen.

Zijn er hulpmiddelen om me te helpen bij het beheren van stress door social media?

Ja, er zijn verschillende apps en online tools beschikbaar die kunnen helpen bij het beheren van je tijd op sociale media en het verminderen van stress gerelateerd aan overmatig gebruik.

Bert Knot

Mijn motto is: ‘’Zorg ervoor dat je elke dag je werk met plezier kan doen’’. De mensen die mij kennen weten dat ik een persoon ben die altijd van het positieve uitgaat. Daarnaast vind ik het heerlijk om voor onze klanten/relaties de kennis en vaardigheden in kaart te brengen en aan te leren of te ontwikkelen zodat zij ook, net zoals ik, met plezier naar hun werk kunnen gaan. De kernwaarde die mij dan ook het beste omschrijft is Geniet elke dag van het werk wat je doet. Bij Tailor iT Training en Tailor You hou ik me dan ook bezig met het adviseren van mensen over welke kennis en vaardigheden ze zouden kunnen aanleren. Hierbij komen veel creativiteit en flexibiliteit kijken, maar ook de gedachte welke leerstijl het beste bij de desbetreffende cursist(en) past. Hiervoor bedenk ik dan ook de juiste opleidingsoplossing, zodat men datgene leert om met plezier naar het werk te kunnen gaan, want als je jouw werk met plezier doet, krijg je er energie van, ben je veel productiever en word je ook erg gewaardeerd.